Alibabapays
کارت های اعتباری جهت مبادلات بانکی. شامل ویزا کارت و مستر کارت.
امروزه نقش کارت های اعتباری بین المللی، در تسهیل تراکنش های بین المللی غیر قابل انکار است. سهولت در استفاده، تعدد درگاه های پذیرنده و امنیت پرداخت از جمله مهمترین عوامل استفاده از این کارت هاست. از این رو صادر کنندگان کارت های ارزی بین المللی همواره تلاش می کنند تا امکانات و خدمات بیشتری را توسط این کارت ها عرضه نمایند. در واقع آنچه به عنوان انواع کارت های ارزی بین المللی در این نوشتار مطالعه خواهید کرد، وجه تمایز آنها از نظر خدمات و امکانات بانکی و گستره تراکنش هاییست که توسط این کارت ها قابل انجام است و نه نامی که روی آنها درج شده است. از جمله مهمترین برند های تجاری کارت های ارزی بین المللی می توان به ویزا کارت (VISA Card)، مستر کارت (Master Card)، امریکن اکسپرس (American Express)، مسترو (Maestro)، دیسکاور ایت (Discover it) و ... اشاره کرد.
انواع کارت های ارزی بین المللی از نظر اتصال به حساب بانکی
کارت اعتباری یا Credit Card
این دسته از کارت ها به پشتوانه یک حساب بانکی و در بیشتر مواقع، تحت قراردادی که یک شرکت با بانک جهت واریز حقوق ماهیانه متقاضی دارد، صادر می گردند. مادامیکه این قرارداد از نظر بانک معتبر باشد و بطور منظم واریز حقوق ماهیانه فرد به این حساب انجام می پذیرد متقاضی این اعتبار را خواهد داشت که حتی بیش از میزان موجودی حساب با کارت خرج نماید. در واقع تا زمانی که مشتری با بانک اصطلاحا خوش حساب است و این امید می رود که حقوق وی به حسابش واریز شود، مشتری قادر خواهد بود که از بانک خود قرض بگیرد و سر موعد مقرر بدهی خود را پرداخت نماید. با این خوش حسابی مشتری در پرداخت بدهی به بانک، مرتبا به امتیاز اعتباری خود می افزاید تا جایی که امتیاز وی به حد نصاب مورد نظر بانک برسد. البته روش های دیگری نیز جهت ایجاد و افزایش اعتبار کارت وجود دارد. برای مثال صاحبان کسب و کار با داشتن گردش حساب و یا خالی نکردن موجودی حساب می توانند اعتبار حساب خود را افزایش می دهند.
به هر روش که متقاضی اعتبار کارت خود را افزایش دهد اجازه دارد یک Credit Card داشته و به اعتبار امتیاز بانکی خود با کارت خرج کرده و در آینده با ورود پول به حساب از طریق واریز حقوق ماهیانه و ... به صورت قسطی آن را بپردازد. سقف خرید در این کارت ها وابسته به میزان موجودی بانکی کارت نیست بلکه وابسته به میزان اعتباری است که بانک به شما داده است. چنین کارت هایی نمونه مشابه در سیستم بانکی ایران ندارند.
همچنین با توجه به خصوصیات و فرایند صدور کارت های Credit ، در حال حاضر امکان صدور کارت هایی از این نوع برای ایرانی ها بسیار بعید است.
کارت نقدی یا Debit Card
در این حالت نیز، کارت توسط یک حساب بانکی پشتیبانی می شود به این معنا که به هر میزان که در حساب بانکی موجودی وجود در دسترس باشد می توان با استفاده از کارت ارزی مربوطه خرید کرد و یا از دستگاه خودپرداز پول نقد (Cash) دریافت کرد. بنابراین امکان استفاده از کارت با سقفی بالاتر از موجودی بانکی در این نوع کارت وجود ندارد. این کارتها قابل شارژ مجدد بوده و پس از اتمام موجودی می توانید مجددا آن را شارژ و استفاده نمایید مشابه همان کارت های عابر بانک موجود در ایران.
در حال حاضر برای ایرانیان، امکان ثبت نام و دریافت کارت های Debit وجود دارد. این گونه کارت ها به صورت تحویل در کشور محل بانک صادر کننده که اغلب یکی از کشور های همسایه شمالی مانند تاجیکستان یا امارات متحده است صادر شده و متقاضی برای دریافت کارت بایستی به بانک مورد نظر رجوع نماید.
کارت های پیش پرداخت یا Pre-Paid
به کارت هایی اطلاق می شود که متصل به حساب بانکی نیستند مانند گیفت کارت (Gift Card) ها. این دسته کارت ها که در فروشگاه های زنجیره ای نیز به فروش می رسند، معمولا قابلیت برداشت یا انتقال وجه نقد از خود پرداز را نداشته و سقف خریدی که توسط این کارت ها قابل انجام است، معادل موجودی کارت است ( مشابه با کارت های Debit) . این کارت امکان پشتیبانی از انواع خرید، شامل کلیه پرداخت های حضوری، آفلاین، آنلاین (مانند خرید اینترنتی انواع کالا از وب سایتها مانند Amazon.com ، خرید بلیط و ... ) و خرید از دستگاه های POS را داراست. ابن کارت ها اغلب غیر قابل شارژ مجدد هستند و تنها به اندازه مبلغی که در ابتدا شارژ می شوند قابلیت پرداخت دارند.
این کارت ها هم اکنون در ایران به فروش رسیده و توسط آنها اکثر پرداخت های آنلاین را می توان انجام داد.
کارت های مجازی Virtual Card
این کارت ها فیزیکی نیستند ولی کلیه مشخصات مورد نیاز برای انجام خرید آنلاین مانند Card number،CVV۲ و تاریخ انقضا را دارا هستند. این کارت های در مواردی که سایت فروشنده یا خدمات دهنده، اسکن پشت و روی کارت، جهت تایید هویت دارنده کارت را بخواهد (که البته تعداد این سایت ها چندان زیاد نیست) یا چنانچه بخواهید به وسیله آن ها خرید حضوری با استفاده از دستگاه POS انجام دهید قابل استفاده نیستند.
این کارت ها هم اکنون در ایران به فروش رسیده و توسط آنها اکثر پرداخت های آنلاین را می توان انجام داد.
ویژگی های مهم کارت های ارزی بین المللی
امکان یا عدم امکان واریز پول
یکی از مهمترین سوالاتی که در این بخش برای مشتریان ایجاد می شود این است که آیا امکان واریز پول به یک کارت و برداشت وجه واریزی وجود دارد یا خیر؟ برای اینکه امکان واریز یا برداشت پول وجود داشته باشد باید کارت تحت یک حساب بانکی صادر شده باشد. پس کارت حتما میبایست از نوع Credit یا Debit باشد. به این ترتیب برای واریز وجه به حساب شما مشخصاتی را که در هنگام افتتاح حساب به شما داده می شود مانند SWIFT و IBAN را در اختیار واریز کنندگان بگذارید تا آنها به حساب شما واریز انجام دهند و برای شما قابل برداشت باشد. متقاضیان بالقوه این کارت ها کسانی هستند که تجارت آنلاین دارند و نیاز دارند مشتریانشان به حساب آنها پول واریز نمایند.
امکان مشاهده موجودی و تراکنش ها
بطور کلی امکان مشاهده تراکنش های کارت اهمیت بسیار زیادی دارد. تصور کنید که برای انجام خرید از یک سایت اقدام نموده اید و با پیغام خطا مواجه شده یا پس از تکمیل اطلاعات و انجام خرید صفحه پرداخت به درستی نمایش داده نشده است یا سایت خرید، رسید پرداخت صادر نمی کند. حالت دیگر اینست که پس از انجام خرید مبلغ بلافاصله و در زمان خرید، از کارت کسر نشده و در آینده مبلغ از کارت کم می شود مانند بعضی هتل ها. همچنین ممکن است نحوه پرداخت شما به صورت آفلاین انجام پذیرفته باشد که در تمام این حالات نیاز است که از زمان و میزان مبالغ کسر شده از کارت و موجودی و دلایل خطای پرداخت (از قبیل کافی نبودن موجودی، اشتباه وارد نمودن مشخصات کارت و ...) اطلاع داشته باشید. کارت ها از نظر زمان به روز رسانی اطلاعات در پنل کاربری و هزینه ای که بابت این خدمات دریافت می کنند با یکدیگر متفاوت هستند. به طور مثال بعضی از کارت ها ۱ ماهه، برخی ۲۴ ساعته و برخی بصورت آنی اطلاعاتشان بروز می شود. این امکان برای متقاضیانی که نیاز به مدیریت تراکنش های خود دارند در درجه بالایی از اهمیت قرار دارد.
کارمزد تراکنش
در پرداخت هایی که توسط کارت انجام می شوند اعم از خرید آنلاین، خرید حضوری با استفاده از دستگاه های POS و همچنین دریافت پول نقد (Cash) از دستگاه های ATM (در مورد کارت هایی که از این امکان پشتیبانی می کنند) ، مبالغی به عنوان کارمزد از کارت کسر می شود که لازم است در زمان دریافت کارت، اطلاعات مربوط به کارمزدی که به انواع تراکنش ها و خدمات کارت (مانند دریافت صورت حساب) تعلق می گیرد را از فروشنده کارت دریافت نمایید.
ارسال SMS کسر از موجودی
یکی از مهمترین قابلیت های ویژه یک کارت امکان دریافت SMS کسر وجه به شماره شما در ایران است؛ بعضی از کارت ها امکان مشاهده پرداخت های نا موفق و بازگشت وجه را نیز دارا هستند. البته شابان ذکر است که این امکان در واقع به عنوان جایگزین پنل آنلاین در نظر گرفته می شود و چنانچه کارت دارای پنل آنی باشد نیازی به این گزینه نخواهد بود.
روش های متنوع پرداخت یا برداشت
کارت هایی که روش های متنوع خرید و برداشت را پشتیبانی می کنند جز مرغوب ترین انواع کارت ها هستند . مهمترین دلایل شما برای انتخاب یک کارت به خصوص، در یکی از گزینه های پیش رو که در ادامه ذکر شده است دسته بندی شده است:
پرداخت خرید به صورت آنلاین:
تقریبا تمام کارت های صادره، امکان خرید آنلاین از وب سایتهای فروش توسط کارت را دارا هستند. خرید هایی مانند انواع کالا، پرداخت Application Fee دانشگاه ها، پرداخت های سفارت ها در فرایند مهاجرت و طیف گسترده ای از پرداخت هایی از این دست، مواردی هستند که قادر به پرداخت مبلغ آنها خواهید بود.
امکان خرید با دستگاه های POS:
کارت هایی که این قابلیت را داشته باشند جایگزین پول نقد شما در سفر ها هستند و شما را از جابجایی پول نقد بی نیاز می کنند. کارت هایی از این دست چنانچه درگاه فروشنده آرم ویزا یا مسترکارت حک شده روی کارت شما را پشتیبانی نماید، امکان انجام پرداخت به وسیله POS را برای شما فراهم می آورند. خرید کالا به صورت حضوری یا پرداخت هزینه صورت حساب غذا در رستوران ها از جمله پرداخت هایی است که شامل این دسته می شوند.
امکان برداشت از ATM:
این ویژگی منحصر به فرد مخصوص کارت های ویژه متصل به حساب بانکی است لذا کارت های Pre-Paid این امکان را نخواهند داشت. کارتی که قابلیت دریافت وجه از ATM را داشته باشد برای دریافت وجه نقد از صرافی نیز معتبر است.
تراکنش های خاص مانند Rent:
به طور کلی می توان گفت پیش فرض حال حاضر خدمات دهندگان بر این اصل استوار شده که کارت هایی که نام و شماره کارت به صورت برجسته روی کارت حک شده است امکان استفاده از خدمات اجاره مانند کرایه کردن خودرو را دارا هستند. علت این امر اینست که اصولا اجاره ها با کارت های کردیت که برجسته هستند امکان پذیر است. لذا کارت های Debit که این ویژگی را دارند نیز به همان شکل قابل استفاده هستند.
کشور صادر کننده
یکی از ویژگی هایی که ممکن است از فروشندگان کارت ها بشنوید، کشور صادر کننده کارت است. در واقعیت علی رغم اینکه کارت کشور های توسعه یافته، محدودیت های کمتر و درعین حال نظارت های سخت گیرانه تری بر میزان و دفعات پرداخت دارند ولی برای متقاضیان ایران که در شرایط خاص از این کارت ها استفاده می کنند چیزی که اهمیت حیاتی دارد پشتیبانی و خدمات پس از فروشی است که فروشنده کارت به شما خواهد داد. شاید بتوان تنها نکته مهم در زمینه کشور صادر کننده کارت را امکان سفر و مراجعه حضوری به بانک صادر کننده کارت دانست. چنانچه کارت از کشوری صادر شده باشد که از نظر امنتیتی و فاصله جغرافیایی در محدوده ای باشد که امکان مراجعه به آن بانک وجود داشته باشد در زمانی که بنا به هر دلیل حضور شما در بانک نیاز بوده یا امکان سفر به آن کشور برایتان مقدور باشد، راحت و مطمئن تر خواهید بود.
محدودیت های کارت های ارزی بین المللی
سقف برداشت دوره ای
کارت های مختلف دارای قوانینی در سقف پرداخت از نظر مبلغ و یا تعداد تراکنش های روزانه، هفتگی، ماهیانه و سالیانه هستند که اطلاعات مربوط به آن در زمان صدور کارت باید به اطلاع خریدار برسد. برای مثال ممکن است یک کارت تعداد ۱۰ تراکنش و در مجموع مبلغ ۲۰۰۰ دلار در روز را پشتیبانی کند در حالیکه کارت دیگر با سقف ۱۵۰۰ دلار، روزانه تا ۲۰ تراکنش را به عنوان سقف و تعداد مجاز تراکنش انجام دهد. از این نظر بسیار مهم است ابتدا نیاز خود را بررسی کنید و سپس اقدام به تهیه کارت نمایید تا کارت مورد نظر تعداد و سقف تراکنش های مورد نیاز شما را پوشش دهد.
سقف شارژ (واریز) دوره ای
همانگونه که در مورد مبلغ و دفعات برداشت از کارت قوانینی وجود دارد، کارت ها در میزان مبلغی که در هر بار می توانید به آن واریز یا اصطلاحا شارژ کنید نیز متفاوت هستند. برای مثال، در صورتی که شما قصد انجام یک پرداخت به میزان ۱۰۰۰۰ دلار دارید. اگر محدودیت شارژ روزانه مجاز شما ۵۰۰۰ دلار باشد نیاز خواهید داشت در دو مرحله و طی دو روز و هر بار به مبلغ ۵۰۰۰ دلار کارت را شارژ و سپس نسبت به پرداخت ۱۰۰۰۰ دلاری خود اقدام نمایید.
کارمزدها
یکی از مهمترین مواردی که باید جهت دریافت کارت در نظر داشته باشید کارمزد هاییست که در موارد گوناگون می پردازید. این کارمزد ها برای مثال هر کدام از پرداخت های چهارگانه ای که در بخش روش های متنوع پرداخت یا برداشت مشمول کارمزد های مشخصی می شوند که از اطلاعات آن در زمان تهیه کارت توسط فروشنده یا بانک صادر کننده در اختیار شما قرار می گیرد. جدای از این، زمانی که شما پرداخت را با ارزی غیر از ارز پایه کارت خود انجام می دهید مشمول کارمزد ۲ الی ۴ درصدی تبدیل نرخ ارز می شوید. در هر صورت لازم است در زمان سفارش کارت کلیه اطلاعات مربوط به کارمزد ها را از فروشنده کارت بخواهید.
توجه داشته باشید در مواردی ممکن است تاریخ درج شده روی کارت به عنوان تاریخ انقضا، مبنای مدت اعتبار کارت نباشد لذا در زمان سفارش کارت حتما تاریخ انقضای دقیق آن را از فروشنده کارت درخواست نمایید.
وضعیت شارژ کردن
روش های متنوع تر که بتوان با آن کارت ارزی را شارژ کرد یکی از مهمترین نکاتی است که در بررسی محدودیت های کارتی که قصد خرید آن را دارید باید در نظر بگیرید. مدت زمان درخواست تا شارژ شدن کارت ارزی بین المللی شما کاملا به شرکتی که قصد دارید کارت خود را از طریق آن دریافت کنید بستگی دارد. هر چه پشتیبانی در پرداخت قوی تر و مدت زمان شارژ کوتاه تر باشد کارت ارجحیت بیشتری دارد.
با نام یا بی نام بودن کارت
این ویژگی اصولا در زمانی کاربرد خواهد داشت که دارنده کارت حضورا جهت انجام پرداخت یا دریافت خدمات به محل ارائه آن خدمات رجوع می کند. از جمله موارد استفاده از این ویژگی می توان به خرید حضوری با استفاده از دستگاه POS ، خرید های آنلاینی که فروشنده از شما اسکن پشت و روی کارت را جهت تایید هویت پرداخت کننده در خواست می کند یا زمانی که نیاز به اجاره خودرو دارید نام برد. چنانچه پرداخت های شما از نوع خرید آنلاین متعارف باشد بسیار بعید است که به این ویژگی نیاز پیدا کنید.
هزینه صدور و تمدید
یکی از مهم ترین مواردی که در هنگام خرید کارت باید در نظر گرفت میزان هزینه ایست که بابت صدور کارت از شما دریافت می شود. این مبلغ جدا از موجودی است که برای استفاده در هنگام خرید شارژ می کنید و در زمان صدور کارت از شما دریافت می گردد. همچنین در صورتیکه مدت اعتبار کارت شما قابل تمدید باشد هزینه مشخصی در زمان درخواست تمدید اعتبار از شما دریافت می گردد.